Postavljanje i rezanje opločnika

Ukoliko planirate postaviti opločnike, donosimo informacije o postupcima prije pristupanja radovima postavljanja te o rezanju opločnika.

Prije pristupanja radovima postavljanja
Sve dimenzije opločnika predstavljene su u dimenziji rastera. To je ukupna duljina gornje površine (vidljive kod korištenja) skupa s fugom.

U širnu fuge ulaze: distanceri (mali profili koji se nalaze na bočnoj strani proizvoda) i minimalan prostor između opločnika.

Neposredno nakon što su opločnici dostavljeni na mjesto postavljanja, treba prekontrolirati na temelju dokaza o isporuci i na temelju pregleda da li je isporuka sukladna s narudžbom. Izvođač je u stanju na licu mjesta utvrditi svaki eventualni nedostatak. U tom slučaju odgoditi početak radova do trenutka dok se sve nejasnoće ne razjasne.

Potrebno je ustaliti širinu slaganja tj. udaljenost između rubnjaka, a to radimo pomoću probnog slaganja jedne linije opločnika. Također, kad su rubnjaci već postavljeni, a prije početka polaganja opločnika preporuča se postavljanje nekoliko redova opločnika te njihovo izravnavanje koje se pri probnom slaganju može još uvijek poravnati te popraviti linije fuge opločnika. U oba ta slučaja, zahvaljujući takvoj pripremi može se izbjeći nepotrebno i skupo rezanje blokova.

UPOZORENJE!
PRI POSTAVLJANJU OPLOČNIKA NE SMIJE SE GAZITI PO PRIPREMLJENOJ PODLOZI. UNIŠTENA, NERAVNA PODLOGA ONEMOGUĆIT ĆE PRAVILNO POSTAVLJANJE OPLOČNIKA.

Transport i skladištenje

• Pojedinačne opločnike treba pažljivo prenositi iz paketa na podlogu da bi se izbjeglo oštećenja rubova i vidljive površine.
• Preporuča se otvorene pakete zaštititi od vlage.

Pravila slaganja proizvoda iz više paleta
• Opločnici – min 5 paleta
• Ograde Sonnblick – min 4 palete
• Rubnjaci, palisade, ploče za terasu – min 3 palete

Pri postavljanju ploča bez faze: obratite pozornost na rubove koji se lako mogu oštetiti, koristiti po potrebi hvataljke za prenošenje, koristi fugu za razmak (3 – 5 mm). Nepravilnosti i greške u postavljanju mogu rezultirati oštećenjem rubova.

Pravila slaganja s različitih paleta

Da bi se izbjeglo razlike u boji na većim površinama, pri postavljanju trebamo koristiti proizvode sa minimalno triju različitih paleta. To je najbolja metoda za ublažavanje razlika u izgledu opločnika, a koje proizlaze iz nevelikih, prirodnih odstupanja nijansi.

Praktični savjet
Kod postavljanja malih opločnika tipa Pastella 10/10 ili Castello, pomoći će nam daščica sa ručkama na koju stane 7 komada opločnika. Ovo pomagalo također omogućuje pravilan položaj opločnika te olakšava posao.

Rezanje opločnika

Da bi se izbjeglo nepotrebno rezanje, kod planiranja površine treba prilagoditi širinu postavljanja opločnika prema mjerama pojedinih elemenata. To pomaže ograničiti, ali ne i sasvim eliminirati neophodnost rezanja.

Rezane opločnike prije postavljanja odmah treba oprati vodom, a po potrebi i sredstvom za uklanjanje cementnog mlijeka (koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača), a nakon toga oprati čistom vodom.

Opločnike se može rezati uz pomoć rezača ili posebne pile. Pila je puno preciznija što jamči bolju estetiku površine. Rezane elemente postavljamo što bliže krajevima, tamo gdje će biti najmanje uočljivi.

Primjer pravilnog postavljanja kod mijenjanja smjera uzorka postavljanja 

 

Pročitajte dodatne savjete o pripremi podloge za postavljanje opločnika.

Pogledajte našu ponudu Semmelrock opločnika ovdje.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć pri izboru opločnika, kontaktirajte nas na info@jax.hr ili posjetite našu poslovnicu JAX Kukuljanovo!

_

Izvor: Semmelrock

PODIJELI