Kako urediti vrtne staze i okućnicu?

Pitanje koje nam je svima na umu dolaskom proljeća je: kako urediti vrtne staze i okućnicu?

Kada uređujemo okućnicu, staze su češće potreba nego promišljena investicija. Biramo najbolje bazene, garniture za sjedenje i ekskluzivne biljke, ali najmanje razmišljamo o konkretnom povezivanju prostora unutar vrta. Ignoriranjem staza vrt se razjedinjuje i postaje samo skup prostora različitih namjena.

Vrtne staze za predivnu atmosferu

Ne samo da staze vode promatrača kroz prostor, već stvaraju atmosferu i podižu raspoloženje. Trebalo bi početi odlukom želite li formalnu ili neformalnu konekciju. Zatim treba odlučiti koliko važnih poveznica trebate, kojeg oblike, širine i dužine, te kojim materijalom planirate stazu napraviti – jednostavan šljunak ili možda dekorativne betonske ploče? Ostali faktori su naravno, budžet, očekivana prolaznost, korištenje staze i sigurnost.

Prije početka radova razmislite o:
  1. Razlici formalnih (ravne jasne linije i pravi kutevi) i neformalnih (zaobljene i meandrirane) staza – razmislite obzirom na izgled kuće i pomoćnih objekata što će se bolje uklopiti u okolinu, a također i promislite o namjeni (da li će to biti staza za radne vrtne alate ili staza za šetnju)
  2. Širini staze obzirom na namjenu i frekvenciju
  3. Izboru materijala za prilazne staze – uzmite u obzir postavu rubnjaka, izgled objekta kojem se prilazi i sigurnost prije svega
  4. Pozicijama staze – determinirajte najbolju poziciju za staze u stražnjem vrtu, što kraćih udaljenosti i što prirodnijeg toka

Dodatni savjeti za okućnicu

Ako nemate vremena za održavanje travnjaka stvorite zanimljive zone koristeći prirodne materijale za staze, cvjetnim gredicama i mjestima za odmor.

Sužavanjem staze neka se nagoviješta dolazak na neki zanimljiv dio vrta (klupa ispod drveta, dječja ljuljačka..).

Pomno istražite karakteristike i primjenu najpopularnijih materijala (šljunak, cigla, beton, opločnici) za izradu staza. Razmislite i o vremenu koje ćete morati provesti čisteći stazu, obnavljajući je i uređujući istu.

Važna je i rasvjeta, razmislite o upotrebi vanjske rasvjete koja je sigurna i estetski atraktivna- solarna podna rasvjeta, lampe, lanterne…

Urednost vrtne staze

Ukoliko ne želite neuredan izgled, obavezno postavite rubnjake (betonske, aluminijske, plastične) koji će držati šljunak, malč ili oblutke unutar granica.

Za označavanje staze također možete posaditi niske živice (šimšir) koji će lijepo ograditi formalne komunikacije.

 

Ako razmišljate urediti okućnicu, iskoristite JAX i Semmelrock akciju do 9.4. i ostvarite velike popuste na betonske opločnike, parkovne rubnjake i još mnogo više.

Cijelu ponudu potražite na web stranici ili posjetite najveći Semmelrock izložbeni vrt u regiji u JAX centru Kukuljanovo. Naši stručnjaci su tu za vas!

 

Pročitajte i: Proces odabira opločnika

PODIJELI

U utorak 30.04. web stranica Jax.hr će biti nedostupna od 10:00h - 17:00h