Kako odabrati robot za čišćenje bazena?

Svaki bazen potrebno je redovito čistiti, čim češće, tim bolje. No svakodnevno usisavanje i četkanje može biti naporno, a ponekad je nemoguće naći vremena za to. Zato je robot za čišćenje pravo rješenje za privatne bazene, a posebno za bazene u turističkim objektima.

Donosimo 5 faktora o kojima ovisi odabir robota-čistača za Vaš bazen.

1. Kakva je površina bazena?

Postoje različite vrste bazenskih površina – od klasičnog izbora poput keramike i staklenog mozaika, do varenih PVC folija, bojanih betonskih bazena, poliesterskih montažnih školjki. Vaš izbor robota ovisi o bazenskoj površini.

Iako postoje roboti koji su primjenjivi na svim površinama, najčešće oni dolaze opremljeni četkama za čišćenje folije (najčešće adekvatne i za bojane bazene) ili četkama za pločice (stakleni mozaik, poliesterska školjka).

ROBOT ČISTAČ BAZEN

2. Koja je veličina bazena?

Pri odabiru imajte na umu dimenzije Vašeg bazena. Karakteristika koja ograničava dimenzije bazena kojeg robot može usisavati je duljina kabela – ona je limitirajući faktor, uz veličinu spremnika filtera koja raste proporcionalno duljini kabela.

Morate biti sigurni da je duljina kabela dostatna da robot dosegne i najudaljeniji kutak Vašeg bazena.

Ukoliko je bazen nadgradbeni, dodatno uzmite u obzir i visinu bazena.

3. Što želite da robot usisava?

Svi roboti u našoj ponudi služe za usisavanje poda i zidova bazena. Provjerite koje predprogramirane cikluse robot ima. Manji, pristupačniji modeli imaju po jedan ili maksimalno dva ciklusa (usisava samo pod, ili pod i zidove), dok veći modeli imaju više programa (Quick, Smart, Ultra…).

Iako je preporuka odabrati čistač koji ima više funkcija, razmislite na kojim dijelovima bazena Vam je on najpotrebniji – pod, zidovi, masna linija ili možda rimske stepenice?

4. Koji filter mi je potreban?

Neki od modela dolaze s različitim finoćama filtera – većina robota standardno dolazi sa filterom od 100 mikrona, a ta vrijednost označava najmanju veličinu čestica koje robot može izfiltrirati iz vode (mikron je skraćenica za mikrometar – milijunti dio metra, odnosno tisućiti dio milimetra).

Što manje mikrona, to je efektnije usisavanje mikročestica.

Što je usisavač veći, ima veću usisnu snagu, te lakše i bolje usisava kroz filter od 60 mikrona (ultrafini). Možete imati i nekoliko košarica filtera te ih mijenjati zavisno o potrebi – npr. Ultrafina je jedino što iz vode može izfiltrirati finu „saharsku“ prašinu koja u našim krajevima ljeti zamuti bazensku vodu.

5. Garancija

Različite serije robota imaju različite garantne periode, za Zodiacove robote u našoj ponudi to je između dvije i četiri godine. Svakako se informirajte o garantnim uvjetima i obavezno tražite uputstvo na hrvatskom jeziku te se kasnije u korištenju vodite uputama.

 

Uz navedene glavne točke, još neke informacije mogu Vam biti korisne – dolazi li robot s kolicima? Ima li opciju da nakon završetka usisavanja sam ispliva (Lift system)? Je li ga moguće pretprogramirati na timer? Ima li na kabelu spojnicu za eliminaciju negativnog utjecaja torzije? Koja je masa robota?

Sve ove informacije i više potražite kod naših djelatnika odjela bazenske opreme, a ponudu robota pogledajte ovdje ili posjetite prodajni centar JAX Kukuljanovo gdje možete odmah preuzeti svoj robot-čistač bazena. 

 

PODIJELI