Kako održavati i čistiti vinilne podove?

Kako održavati i čistiti vinilne podove?

Redovito čišćenje i održavanje ključni su za trajnost i atraktivan izgled izgled vašeg vinilnog poda.

Čišćenje poda prvenstveno je određeno intenzitetom prometnog opterećenja.

Nemojte koristiti proizvode za čišćenje koji bi mogli oštetiti površinu, npr. abrazivna sredstva za čišćenje ili deterdžente na bazi organskih otapala.

Prevencija prljavštine i oštećenja

Najveći dio prljavštine i vlage koju će trebati očistiti s poda će stići s ulice. Većina ove prljavštine može se zadržati vani postavljanjem i korištenjem tepiha ispred ulaznih vrata.  Što se tiče oštećenja poda, rizik može donijeti namještaj tj. njegovo premještanje. Preporučamo na noge od stolica i stola postaviti zaštitne podloške koji će zaštititi od mogućeg grebanja poda.

Čišćenje vinilnog poda 

Postoji nekoliko načina čišćenja vinilnog poda: 

1. Osnovno čišćenje
Uklonite prljavštinu metenjem ili usisavačem. Uklonite tvrdokorne mrlje i nakupljenu prljavštinu preporučenim kemikalijama i opremom za čišćenje:
• Visoko alkalno osnovno sredstvo za čišćenje (pH13-14)
• Rotacijski stroj za ribanje s jednim diskom i crvenim jastučićem za čišćenje
• Mokri usisivač
• Metla za grubo čišćenje/podna metlica

Postupak

Razrijeđeno sredstvo za čišćenje nanesite na površinu od 5-10 m2 i ostavite oko 10-15 minuta da reagira s prljavštinom. Zatim strojno oribajte pod, pokupite ostatke, temeljito isperite čistom vodom, pokupite vodu mokrim usisavačem i ostavite da se osuši. 

Preporuka je izvršiti osnovno čišćenje jednom u 1-3 mjeseca, ovisno o intenzitetu korištenja podova.

2. Dnevno čišćenje

Uklonite prljavštinu metenjem ili usisavačem. Ručno obrišite pod vlažnom krpom ili napravite mokro strojno čišćenje.

Preporučene kemikalije i oprema za čišćenje:
• pH-neutralno ili blago alkalno sredstvo za čišćenje (pH 7-10)
• Sredstvo za čišćenje na bazi alkohola
• Mop s drškom za brisanje
• Metla za grubo čišćenje, podna metlica
• Stroj za ribanje s četkom

3. Ručno brisanje

Uobičajeni set za čišćenje uključuje mop za brisanje s drškom i odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Koristite anionski deterdžent ili neanionski alkohol na bazi tenzida za očuvanje izvornog sjaja površine podne obloge kako biste postigli brzo sušenje bez ostavljanja tragova. Koristite metodu s dvije kante za čišćenje vinilnih podova. Nanesite pH–10 deterdžent i četku za ribanje na jako zaprljane površine, a zatim isperite čistom vodom i obrišite.

4. Strojno mokro čišćenje

Za najbolje rezultate koristite stroj za ribanje s četkom. Koristite deterdžent pH–10 za čišćenje jako zaprljanih površina, a zatim isperite čistom vodom i obrišite suhom krpom.

Određene vrste Grabo komercijalnih vinilnih podova savršeno su prikladne za ugradnju u zdravstvene ustanove. Za njih vrijede jednaki postupci čišćenja kao što je opisano iznad, uz dodatak dezinficijensa otopini deterdženta. 

Pregledajte vinilne podloge koje su trenutno dostupne po akcijskim cijenama ovdje, a za pomoć pri odabiru podnih obloga, slobodno nas kontaktirajte!

PODIJELI