Savjeti za polaganje pločica u kupanici i kuhinji

Keramičke pločice često se koriste u prostorijama  s visokom vlagom i utjecajem kemikalija i abrazije, a popločeni zidovi i podovi uz dugotrajnu ljepotu pružaju i dugi vijek trajanja.

Stoga je planiranje detalja poput vodootpornog brtvljenja te pravog izbora mase za fugiranje i ljepila važan faktor.

Korak 1: Priprema podloge

Provjera i priprema podloge je važna kako bi se izbjegle reklamacije i kako bi se garantirao dugotrajan rezultat.

Površina mora ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti nosiva, suha, jednolika i bez prašine i nečistoća.

To je ključan dio, jer ukoliko podloga nije kvalitetno pripremljena upitno je nanošenje svih sljedećih slojeva.

Korak 2: Hidroizolacija

Bilo bi pogrešno pretpostaviti da su popločena područja zidova i podova vodootporna. Spojevi dopuštaju prodiranje vlage i vode u podlogu uzrokujući dugotrajnu štetu. Neke površine su direktno izložene kontaktu s vodom; tu spadaju zidovi i podovi tuševa i njihova okružja, kao i područja kada i umivaonika. Ukoliko ih pravilno ne izolirate prije polaganja pločica, može doći do štete koja će se teško popraviti.

Na primjer, voda može prodrijeti u  strukturu zgrade, potičući rast plijesni i gljivica. To je vrlo opasno kod materijala osjetljivih na vlagu kao što je gips ploča ili drvo.

Jednom namočeni materijali mogu izgubiti izolacijsku kvalitetu i stabilnost što može prouzročiti daljnju štetu.

Kako bi izbjegli takve probleme prije nego što se dogode, ne prepuštajte ništa slučaju. Kada birate vodonepropusnu izolaciju za vlažne prostore uvijek razmotrite željenu razinu zaštite, naravno, ovisno o vlažnosti same podloge. U gore navedenim slučajevima preporučuje se primjena kombinacije trake za brtvljenje (kao što je Ceresit CL 152) i mase za brtvljenje ispod pločica (Ceresit CL 50 ili CL 51).

Tek nakon što ste pravilno zabrtvili površinu može uslijediti polaganje pločica.

Korak 3: Polaganje pločica

Odabir odgovarajućeg ljepila ovisi o prirodi površine (sistemi podnog grijanja) te, najvećim dijelom, o tome na kojim se pločicama koristi: keramičkim, porculanskim, pločicama od prirodnog kamena ili staklenom mozaiku. Ceresit nudi prikladna ljepila za pločice (kao npr. CM 16) i široki raspon boja mase za fugiranje CE 40, kako bi se dobio završni dodir moderne kupaonice ili kuhinje.

 

U JAX centrima pronađite svu potrebnu opremu i alate za polaganje pločica – posjetite nas ili nas kontaktirajte putem kontakt forme!

PODIJELI