Koje su vrste podnih lajsni i kako ih odabrati?

Osim izbora vrste i dekora podne obloge, vrlo je važan i izbor podnih lajsni koje su najčešće zanemarena stavka u uređenju interijera jer se kupuju i ugrađuju u završnim fazama adaptacija, uređenja i obnova.

Podne lajsne imaju važnu estetsku ulogu u uređenju interijera, ali i veoma bitnu funkcionalnu ulogu s obzirom na to da su prvenstveno namijenjene pokrivanju dilatacijskog praznog prostora između zida i podne obloge te su zbog toga potreban dodatak svim vrstama podnih obloga, osobito onima koje se postavljaju plivajućim načinom montaže.

PODJELA PODNIH LAJSNI

Na osnovu materijala od kojih su napravljene i svojih tehničkih karakteristika podne lajsne možemo podijeliti u 4 osnovne kategorije:

1. DRVENE/FURNIR LAJSNE

Drvene lajsne su izrađene od prvoklasnih sirovina raznih vrsta drva kao što su hrast, bukva, jasen, jela, itd. i dolaze kao neobrađene sirove natur varijante koje je potrebno dodatno zaštititi lakiranim premazom ili nekim drugim premazom za drvo.

Izrađuju se u raznim dimenzijama, visinama i profilima. Namijenjene su svim vrstama parketnih podnih obloga.

U kategoriji drvenih lajsni nalaze se i furnir lajsne koje su izrađene od prvoklasnih sirovina jelovine sa završnim slojem furnira natur hrast. Dolaze kao neobrađene sirove natur varijante koje je potrebno dodatno zaštititi lakiranim premazom ili nekim drugim premazom za drvo i kao već gotove natur lakirane/bojane lakirane/natur uljene/bojane uljene varijante. Namijenjene su svim vrstama parketnih podnih obloga.

2. MEDIJAPAN LAJSNE

Medijapan, skraćeno MDF (Medium Density Fiberboard) lajsne, nazvane još i ‘laminatne’ lajsne su izrađene od srednje gustih homogenih vlaknatica proizvedenih od usitnjenog drva uz minimalan dodatak veziva i obložene melaminskom folijom u raznim dekorima i bojama.

Izrađuju se u raznim dimenzijama, oblicima, visinama i profilima i neizostavni su dio svakog uređenja interijera koji uključuje laminat kao podnu oblogu. Zavisno od profila i proizvođača, na zid se montiraju uz pomoć prilagođenih nosača ili uz pomoć montažnog ljepila.

Namijenjene su svim vrstama laminatnih podova.

3. PVC LAJSNE/VINILNE LAJSNE

Ono što odlikuje PVC i vinilne lajsne je jednostavnost postavljanja i bezbroj mogućnosti i kombinacija kad se radi o izboru boja, dekora i profila. Osmišljene su da maksimalno zaštite zidne površine od udaraca i da pokriju nepravilne rubove podnih obloga.

Zbog bogatog izbora dekora i boja uklapaju se sa svim vrstama podnih obloga. Elastični dio na gornjoj i donjoj strani odlično se prilagođava neravnim zidovima i uklanja potrebu silikoniranja gornjeg dijela lajsne uz zid. Ove lajsne u potpunosti mogu zadovoljiti sve potrebe i želje za bojama, dekorima i nijansama svih vrsta podnih obloga.

Otporne su na vodu, vlagu i udarce i jednostavno i lako se održavaju, a većina lajsni je izrađena od PVC materijala koji se može reciklirati.

Za većinu lajsni su dostupni PVC kutevi svih profila u bojama i dekoru lajsne kako bi montaža bila još jednostavnija. Namijenjene su svim vrstama podnih obloga – od keramičkih pločica i vinilnih podova do laminatnih i parketnih podova.

4. ALUMINIJSKE LAJSNE

Ukoliko želite moderno uređenje interijera onda su savršen izbor aluminijske lajsne. Elegantan, decentan, suvremen i funkcionalan element svakog moderno opremljenog prostora. Aluminij kao materijal se može podvrgnuti raznim tipovima i načinima završne obrade te upravo zbog toga aluminijske lajsne dolaze kao mat ili sjaj varijanta, glatke, četkane ili brušene završne obrade te u velikom broju boja i dekora.

Izrađene su od anodiziranog lakiranog aluminija te su kao takve savršeno rješenje za zaštitu zidnih površina jer su maksimalno otporne na udarce i mehanička oštećenja, vlagu i vodu.

Idealne su za minimalno pokrivanje spojeva zida i poda istovremeno kombinirajući savršenost sa suvremenim modernim načinom opremanja. Za aluminijske lajsne su dostupni aluminijski kutevi svih profila u boji izabrane lajsne. Namijenjene su svim vrstama podnih obloga – od keramičkih pločica i vinilnih podova do laminatnih i parketnih podova.

KAKO PRAVILNO ODABRATI PODNU LAJSNU ZA SVOJ DOM?

Na odabir idealne podne lajsne za Vaš dom utječu dva važna faktora. Prvi je širina ostavljene dilatacije odnosno praznog prostora između zida i postavljene podne obloge. Ta širina varira zavisno od vrste podne obloge – najmanja je kod keramičkih pločica i vinilnih podova, a najveća je kod parketnih i laminatnih podova. Stoga je jako važno prilikom kupnje znati kolika je širina ostavljene dilatacije!

Za vinilne podove debljina podne lajsne bi trebala biti 10 mm, dok bi za laminatne podove debljina trebala biti 15-20 mm.

Ukoliko se radi o parketnim podovima, debljina lajsni varira između 15-30 mm ovisno radi li se o novopostavljenom parketu ili novoobnovljenom parketu.

BOJA I DEKOR

Drugi važan faktor je izbor boje i dekora. Lajsne se mogu bojom i dekorom uskladiti sa podnom oblogom kako bi se dobio klasičan i skladan interijer. Ili se mogu kontrastno u bijeloj, sivoj i antracit boji bez uzorka godova drva uskladiti s podnom oblogom kako bi se dobio moderan interijer.

U posljednje vrijeme je najpopularniji izbor bijela boja jer zbog svoje univerzalnosti odgovara svim vrstama, dekorima i bojama podnih obloga kao i svim bojama zidnih površina.

Podne lajsne u uređenju interijera imaju važnu ulogu te je jako važno biti pažljiv prilikom odabira i kupovine istih kako bi se izvukao maksimalni estetski utjecaj i funkcionalan cilj svake od navedenih vrsta podnih lajsni.

 

Trebate pomoć pri izboru lajsni? Kontaktirajte nas putem kontakt forme, e-maila drvo@jax.hr ili telefonski na 051/513-111. Tu smo za Vas!

Pregled ponude lajsni pronađite ovdje.

PODIJELI