Izolacija doma

Prilikom gradnje novoga ili renoviranja postojećeg objekta izuzetno je važno uložiti u kvalitetnu i pouzdanu izolaciju objekta.

Upotrebom odgovarajućih materijala možemo znatno poboljšati kvalitetu življenja te znatno doprinjeti uštedi energenata prilikom zagrijavanja odnosno hlađenja prostora.

Kako cijene energenata svakodnevno rastu, neupitna je ekonomska isplativost ulaganja u kvalitetnu termoizolaciju, kako na novim objektima, tako i na postojećima, a valja imati na umu i da se stambenom objektu s kvalitetnom, novom termoizolacijom podiže vrijednost na tržištu nekretnina.

Izbjegavanje toplinskih gubitaka

Gotovo polovica toplinskih gubitaka kod klasičnih stambenih objekata stvara se preko građevinskih konstrukcija ovojnice zgrade odnosno fasade, krova i podova na tlu. Sukladno tome mogu se poduzeti najnužnije izolacijske mjere. U prvom je redu potrebno izvesti kvalitetnu izolaciju vanjskih zidova.

S ugradnjom izolacijskog materijala dostatne debljine i s pravilnom izvedbom moći ćemo potrošnju energije za grijanje smanjiti do 40%.

Do 20% manju potrošnju energije moći ćemo ostvariti ako izoliramo i krov – kosi ili ravni.

U ovojnicu zgrade pripadaju i podovi iznad tla. Hladan pod vrlo je neugodan za stanovanje, a osim toga ukazuje i na prekomjerne toplinske gubitke. S izolacijom poda na tlu toplinske gubitke odnosno potrošnju energije možemo smanjiti do 13%.

S ciljem postizanja udobnosti i sigurnosti vašeg stanovanja, potrebne su kvalitetne: toplinska izolacija, hidroizolacija te zvučna izolacija.

Sve izolacije istodobno štite objekt i štede energiju.

Mineralna vuna

Kao toplinska i zvučna izolacija već više desetljeća koriste se proizvodi od mineralne vune: ona predstavlja ekološki prihvatljiv materijal koji nas sigurno štiti od temperaturnih razlika, dobar je zvučni izolator i zahvaljujući svojim osobinama pokazuje vrlo veliku otpornost na vatru. Uz to, otporna je i na starenje i raspadanje, te na mikroorganizme i kukce.

Toplinsko zvučna izolacija ekološki i ekonomski je vrlo isplativa. Pod mineralnu vunu spadaju kamena i staklena vuna koje se razlikuju po materijalu od kojeg su sastavljene, ali i po načinu proizvodnje.

Mineralna vuna namijenjena je za toplinsku, zvučnu i protupožarnu zaštitu potkrovlja, pregradnih zidova, spuštenih stropova, kontaktnih i ventiliranih fasada te za mnoge tehničke izolacije (brodogradnja, industrijska postrojenja..).

Kamena vuna je u prodaji u obliku ploča, a staklena vuna u rolama.

Stiropor

Osim mineralne vune vrlo rasprostranjen izolator je stiropor koji ovisno o debljini dodatno može znatno doprinijeti izoliranosti objekta.

Stiropor, kao i stirodur upotrebljavamo kao zvučnu i toplinsku izolaciju zgrada.Također, njima toplinski štitimo ravne krovove i vanjske zidove podruma. Možemo ih upotrijebiti i kao zvučnu izolaciju podova u međuetažama, jer zadržavaju udarni zvuk.

Stiroporom možemo izolirati prozorske profile, kako bismo spriječili toplinske mostove i koristimo ga kao oplatu.

Razlika u uporabi stiropora i stirodura je u tome da stirodur može izdržati veće opterećenje.

Stoga je njime primjereno izolirati hodne površine poput podova i upotrijebiti ga tamo gdje će biti veći pritisak na površinu. Također, primjerenije je koristiti ga i kada izoliramo vlažnije prostore, primjerice podrumske jer je pogodan za hidroizolaciju. U ponudi postoji više različitih modela stiropora i stirodura u pločama različitih debljina za različite namjene.

Sve što je potrebno za kvalitetnu izolaciju Vašeg doma pronaći ćete u JAX prodajnim centrima!

PODIJELI