Adaptacija stana

Prije početka adaptacije stana potrebno je napraviti kvalitetne pripreme. Donosimo savjete za pripremu!

Procjena vrijednosti
Prvi korak je svakako procjena vrijednosti i visina troškova koji su potrebni kako bi vaš stan izgledao upravo onako kako želite. Za procjenu nekretnine savjetujemo vam da se obratite ovlaštenom sudskom vještaku. Za procjenu visine troškova adaptacije se pak trebate obratiti izvođaču radova.

Što adaptirati?
Prije no što angažirate majstora, razmislite i odlučite što točno želite mijenjati.
Popis mogućih adaptacijskih radova:

  • promjena kupaonske ili kuhinjske keramike
  • izmjena sustava grijanja
  • zamjena dotrajalih podnih obloga
  • zamjena vrata i prozora
  • rušenje/gradnja zidova zbog prenamjene prostorija
  • zamjena nekvalitetnih električnih instalacija
  • promjena vodovodnih ili kanalizacijskih cijevi

Kako se pripremiti?
Adaptacija stana može zahtijevati zatvaranje glavnih ventila od vode, grijanja ili plina. Prijavite vaše namjere nadležnim službama kako se susjedi ne bi neugodno iznenadili ako ostanu bez istih.

Ukoliko živite u stambenoj zgradi, važno je pripaziti da ne narušavate statiku cijele zgrade ukoliko namjeravate probijati ili rušiti nosive zidove.

Kada se radi o starim ili neodržavanim objektima, često i uklanjanje pregradnih zidova može znatno narušiti statiku zgrade. Savjetujemo vam da se posavjetujete s profesionalcima i kontaktirate projektanta prije donošenja bilo kakvih odluka.

Ukoliko preuređenje zahtjeva od vas da se iselite iz stana tada svakako na vrijeme organizirajte odgovarajući smještaj.

Posljednje, ali nikako ne manje važno, obavijestite susjede. Svaka adaptacija zahtjeva lupanje, bušenje, nošenje stvari unutra i van. Ukoliko živite u stambenoj zgradi, dobra ideja bila bi porazgovarati sa susjedima ili  staviti natpis sa obavijesti o planiranom početku i završetku radova, kako bi se izbjegle potencijalne neugodne situacije.

Za sva pitanja vezano za odabir materijala koji će najbolje odgovarati vašim željama i potrebama, naši prodajni savjetnici uvijek vam stoje na raspolaganju u svim JAX prodajnim centrima!

PODIJELI