Što odabrati: klizna vrata u zidu ili pored zida?

Ako planirate postaviti klizna vrata zbog uštede prostora, možete odabrati između dvije opcije: klizna vrata u zidu ili pored zida. No što odabrati?

Obje varijante su moguće ali ih svakako valja pomno isplanirati!

Koje su razlike?

Kada želite imati vrata koja klize pored zida, takva varijanta može imati više rješenja: sa vidljivom vodilicom – „štalska vrata“, sa vodilicom na zidu koja je skrivena iza maske te sa dovratnikom ili bez njega.

Ako se pak odlučite za vrata koja će nestajati u zidu, onda takav posao i montaža vrata ima više predradnji koje odrađuju zidari/knauferi, a ne montažeri vrata.

Dakle, zid se mora pripremiti za ugradnju kazete točno određenih dimenzija.

Na primjer, ako će vrata koja se planiraju ugraditi biti dimenzije 200 x 85 cm, svijetli prolaz će bit 80 cm širine. Kod takve dimenzije vrata, dimenzija otvora za kazetu mora biti 210 x 174 cm tj. (80 x 2)+ 14 cm. Navedeno je formula za izračun vrata, odnosno kazete, a također je bitna debljina zida, odnosno kazete.

Debljina profila kazete

Debljina profila kazete je 7,5 cm, a na njega se sa svake strane dodaje po 1,25 cm knaufa, tako da je krajnja mjera 10 cm, što znači da će debljina dovratnika biti 10 cm.

Ima i specifičnih situacija, kada se na jednu stranu zida stavi dupli knauf ili se dodaju pločice, pa se onda mora proizvesti asimetrični dovratnik.

 

U svakom slučaju, svakako prepustite izmjeru i ugradnju profesionalcima i kontaktirajte nas za više informacija!

 

PODIJELI