Kako se riješiti plijesni?

Spore plijesni u kućama su uvijek prisutne. Međutim, plijesan raste samo ako spore naiđu na vlažnu površinu.

To se javlja kada zrak više ne može na odgovarajući način upiti otpuštenu vlagu iz prostorije te se ona kondenzira na zidovima ili u hladnim kutovima i stvara savršenu podlogu za spore plijesni, što dovodi do vidljivoga širenja plijesni.

Koliko je plijesan u kući opasna?

Plijesni mogu predstavljati opasnost za zdravlje ako se spore udišu u velikoj količini. Uglavnom, sve plijesni mogu uzrokovati alergijske reakcije, poput peludne groznice (curenje nosa, nadraženost oka, kihanje). Ako živite u vlažnom, pljesnivom domu, povećana je opasnost od dišnih bolesti i zaraza, kao i pogoršanje astme.

Kako nastaju plijesni?

Površinska temperatura na unutarnjoj strani izoliranih zidova obično je između 17 i 19°C. Tek kada je temperatura zida niža od 14°C, u spoju s vlažnošću zraka preko 50% stanje postaje kritično.

Toplinsko premošćivanje događa se kada relativno malo područje zida, poda ili krova izgubi puno više topline od okolnog područja.

Učinci toplinskog premošćivanja mogu uključivati povećani gubitak topline, nelagodu u stanu, neočekivano širenje/stezanje, kondenzaciju, oštećenja od smrzavanja i odmrzavanja i povezane probleme s vlagom i/ili plijesni.

Kako zaustaviti plijesan?

Toplinski mostovi i naknadna oštećenja mogu se najbolje izbjeći u fazi projektiranja kada se promjene mogu lako ugraditi. No nakon gradnje, popravak toplinskih mostova može biti skup i težak. Odluka za toplinsko-izolacijski sustav značajno smanjuje prijenos topline kroz vanjske zidove i stoga zaista povećava udobnost stanovanja.

Topli zidovi sprječavaju kondenzaciju vlage, pa tako i stvaranje štetne plijesni.

Stoga svakako preporučamo odabrati dobru toplinsku izolaciju  – neophodnu za stvaranje zdrave klime unutarnjih prostora i prevenciju plijesni!

Kontaktirajte nas i pomoći ćemo vam pri odabiru sustava za Vas!

PODIJELI