7 čimbenika za zdrav dom

Većina nas gotovo 90% vremena provodi u zatvorenom prostoru. Upravo iz tog razloga važno je odlučiti se za zdravu gradnju te tako postaviti temelje za zdrav život. Poput temperature i vlažnosti zraka, postoje i drugi čimbenici koji utječu na kakvoću života:

1. Temperatura

Osjećaj topline ili hladnoće prostorije ovisi o percipiranoj temperaturi, koju određuju dva čimbenika: temperatura zraka i temperatura unutarnjih površina (toplinsko zračenje).

2. Vlažnost zraka

Kako biste se osjećali ugodno u zatvorenom prostoru, uz odgovarajuću sobnu temperaturu potrebna je i odgovarajuća vlažnost zraka. Relativna vlažnost između 40 i 60% smatra se ugodnom.

3. Plijesan

Ako je vlažnost zraka previsoka, može dovesti do stvaranja plijesni u prostorijama. To povećava rizik od bolesti dišnog sustava i zaraza, a može uzrokovati i alergije. Plijesan je jedan od najopasnijih čimbenika koji utječu na zdravo stanovanje.

4. Buka

Bukom smatramo uznemirujuće i neugodne zvukove. Smatra se jednim od najvećih čimbenika koji utječu na okolinu koji mogu negativno utjecati na udobnost i odmor.

5. Emisije

Različiti izvori emisija onečišćujućih tvari mogu nepovoljno utjecati na kakvoću unutarnjeg zraka. To uključuje građevinske proizvode, namještaj i raznu opremu, koji često neprekidno oslobađaju kemijske tvari (VOC).

6. Neugodni mirisi

Neželjeni mirisi uzrokovani građevinskim materijalima nisu samo neugodni, no u najgorem slučaju mogu dovesti i do smetnji u obliku glavobolje, umora ili simptoma nadraženosti.

7. Svjetlost

Svijetli i osvjetljeni stambeni prostor presudno su važni za zdravlje i pozitivno raspoloženje.

 

Koje je rješenje?

Najučinkovitiji način stvaranja zdravog stambenog prostora jest optimalno izoliranje fasade. Što je bolja izolacija, bit će nam udobnije. To je dobro za naše zdravlje, a smanjuje i potrošnju energije.

Naša preporuka je Baumit ProSustav– visokokvalitetni sustav za vanjsku toplinsku izolaciju sastavljenu od učinkovitih izolacijskih materijala, dokazanih ljepila i inovativnih završnih premaza.

On štiti vaše zidove od vanjskih utjecaja i osigurava suhoću i neoštećenost zidne konstrukcije. Ali prije svega, održava postojanu temperaturu unutarnjih prostora. Ljeti pruža optimalnu toplinsku zaštitu i štiti zidove od pregrijavanja, a zimi pomaže očuvanju topline zidova.

Ukoliko imate postojeći objekt, toplinska sanacija znači učinkovitu uštedu energije i samim time smanjenje troškova, povećava udobnost i pridonosi zdravom življenju.

Kontaktirajte nas i omogućite zdrav dom za sebe i svoje najdraže!

PODIJELI