Koju saunu odabrati?

Koju saunu odabrati?

Niste sigurni koju saunu odabrati? Naši stručnjaci donose vam savjete koji će vam pomoći odabrati upravo ono što tražite!

Infracrvene saune najpopularnija su varijanta modernih sauna, za korištenje u vlastitom domu ili pak u turističke svrhe. Razlog tome su jednostavnost korištenja i visoka energetska učinkovitost, koje prate estetski vrlo ugodne kombinacije drva i stakla.

Iako su povijesno najpopularnije finske saune, nekoliko je faktora koji su zadnjih godina pomogli rast popularnosti infracrvenih sauna:

Manje dimenzije – finske saune koriste grijače i vulkansko kamenje, koji uzimaju sauni dio funkcionalnog prostora, dok se karbonski i keramički grijači infracrvenih sauna u obliku ploča fiksiraju na stijenke sauna, što dozvoljava kompaktnije dimenzije sauna.

Energetska učinkovitost – potječe iz osnovne razlike funkcioniranja ova dva tipa saune: finska sauna je zagrijana kabina, dok infracrvena grije korisnika direktno, bez razvijanja suvišne topline. Stoga su temperature manje, a ušteda energije veća od 50%.

Suha toplina – opće je poznato kako je lakše podnijeti visoke temperature uz niski udio vlage u zraku. Grijači infracrvenih sauna emitiraju toplinu, bez povećanja prisutnosti vlage u zraku.

Jednostavnost korištenja – nije potrebno predgrijavanje, na upravljačkom ekranu se upale grijači, koji kroz nekoliko minuta postignu svoju radnu temperaturu.

Održavanje – suh prostor visoke temperature nepogodan je za razvoj većine bakterija i plijesni te visoka temperatura u ovom slučaju djeluje kao dezinfekcijski faktor.

Vrste infracrvenih sauna

Infracrvene se saune mogu podijeliti u dvije grupe, obzirom na vrstu grijača, koji mogu biti keramički ili karbonski.

Karbonski grijači imaju veću površinu, a manju površinsku temperaturu (70-170°C), što omogućuje ravnomjerno grijanje cijelog tijela, dok će kod keramičkih biti daleko osjetniji učinak grijanja tik ispred grijača (250-300°C). Karbonski grijač emitira infracrveno zračenje takvih frekvencija da prodire dublje u kožu, čime potiče intenzivniju detoksikaciju i obnovu stanica kože.

Jedna od značajnijih razlika između grijača je očekivani životni vijek, gdje je na strani karbonskih grijača njihova dugovječnost, a s druge strane, na strani keramičkih je jednostavniji postupak zamjene, kao i niža cijena.

No na kraju, izbor između dviju vrsta ovisi o osobnim preferencijama.

 

Prednosti sauna

Ispravno korištenje saune, odnosno kratkoročno izlaganje visokim temperaturama, osim u svrhu opuštanja, djeluje blagotvorno na različita kronična oboljenja.

Toplina potiče širenje krvnih žila, čime olakšava cirkulaciju i smanjuje krvni tlak, što je za kardiovaskularna oboljenja veliki plus. Zagrijavanjem tijela u sauni umanjuju se i bolovi reumatske prirode, a znojenje je dobro i za kožne bolesti. Uz navedeno, korištenje saune umanjuje rizik od dijabetesa, otvara dišne puteve, te usporava starenje stanica.

Prije korištenja saune, obavezno se informirajte o načinu i pravilima korištenja saune te u slučaju kroničnih oboljenja kontaktirajte liječnika za savjet. Korištenje saune ne preporuča se trudnicama, djeci te osobama sa problemima sa srcem, cirkulacijom i bubrezima.

 

Pregledajte našu ponudu sauna ovdje, a za dodatne savjete i akcijske ponude, slobodno nas kontaktirajte!

PODIJELI