GARAŽNA VRATA – izbor i funkcionalnosti

Garažni prostori su postali važan dio uređenja kućnih objekata. To su prostori koji sve više dobivaju na važnosti zbog svoje multifunkcionalnosti pa se upravo zbog toga sve veća pažnja usmjerava na uređenje i održavanost, izbor podne obloge, vrsti osvjetljenja kao i samoj veličini prostora.

Garaže sve češće postaju izdvojeni prostori za privatna druženja, kućne teretane, skladišne prostore sa organiziranim rasporedom, automehaničarske radionice, i ono najvažnije – sigurni parking prostor za limenog ljubimca.

Jedan od važnih, ako ne i najvažnijih segmenata je pravilan odabir garažnih vrata.

Upravo ona nude kvalitetu, dugotrajnost i funkcionalnost te sigurnost koja je važan element svakog garažnog prostora.

Prilikom izbora garažnih vrata, pomno se biraju boje i strukture površina kao i način podizanja te dimenzije.

OSNOVNE VRSTE GARAŽNIH VRATA:

  1. SEKCIJSKA ILI SEGMENTNA GARAŽNA VRATA
  2. ROLO GARAŽNA VRATA
  3. KRILNO PODIZNA GARAŽNA VRATA

SEKCIJSKA ILI SEGMENTNA GARAŽNA VRATA (najprodavaniji modeli)

Sastavljena su od panela odnosno segmenata koji se podižu vertikalno u vodilicama i ulaze i zaustavljaju se ispod stropa. Sama konstrukcija ovih vrata omogućuje maksimalno iskorištavanje garažnog prostora unutra i ispred.

Vrata dolaze u 7 osnovnih boja i 3 boje s dekorom drva.

Toplinski su optimalno izolirana sa sve četiri strane trajno elastičnom i na vremenske uvjete otpornom brtvom i opremljena su motorom kojim se praktično upravlja daljinskim upravljačem.

Cjenovno su najpristupačnija vrata i mogu se naručiti u 25 standardnih dimenzija građevinskih otvora.

ROLO GARAŽNA VRATA

Podižu se na način da se rolaju oko horizontalne osi u kutiju koja je smještena na vrhu te se također podižu okomito odnosno vertikalno.

Mogu se ugraditi sa unutarnje strane građevinskog otvora, ali također i sa vanjske strane te unutar samog otvora.

Pokretati se mogu ili ručnim načinom ili uz pomoć pripadajućeg motora.

Kod ovih vrata lamele su debljinom nešto tanje pa je samim time i izolacija smanjena i lošija nego kod sekcijskih vrata, no bez obzira na tu činjenicu, ukoliko se radi o kvalitetnim rolo vratima lamele će biti iznimno čvrste i pouzdane.

KRILNO PODIZNA GARAŽNA VRATA

Krilno podizna vrata se otvaraju rotiranjem oko horizontalne osi u jednom komadu te se mogu otvoriti ili ručno ili uz pomoć motora.

Za ugradnju ovog tipa vrata potrebno je više prostora ispred same garaže.

Ovaj tip vrata je idealan izbor za podzemne garaže jer umjesto teških željeznih utega za podizanje se koristi trostruka sigurnosna opruga koja u potpunosti kompenzira težinu vrata.

Vertikalni žlijebovi otvoreni su i u gornjoj i u donjoj zoni što omogućava slobodno cirkuliranje zraka i ispušnih plinova iz garažnog prostora.

Dostupna su u 7 osnovnih boja.

 

Prije kupnje garažnih vrata, posavjetujte se sa proizvođačem i prodavačima u trgovini oko dimenzija samih vrata i dimenzija građevinskog otvora te vrsti i tipu garažnih vrata jer ćete tako imati priliku izabrati vrata kvalitetnih i renomiranih proizvođača po prihvatljivim cijenama.

Jadran-impex d.o.o. u svojoj ponudi ima garažna vrata renomiranog svjetskog proizvođača Hormann koji na svoja garažna vrata osim prihvatljive i pristupačne cijene nudi i jamstvo od 10 godina na garažna vratna krila te 5+3 godine jamstva na odabrane motore za podizanje garažnih vrata zahvaljujući odličnim tehničkim rješenjima i kvaliteti materijala.

PODIJELI

U utorak 30.04. web stranica Jax.hr će biti nedostupna od 10:00h - 17:00h