JAX na svjetskom sajmu građevnih materijala i sustava BAU 2023

JAX na svjetskom sajmu građevnih materijala i sustava BAU 2023

Sajam se održavao od 17. – 22. travnja u Minhenu, a posjetili smo ga u organizaciji dobavljača ACO Građevni elementi d.o.o.

BAU 2023 je vodeći svjetski sajam arhitekture, građevnih materijala i sustava koji se održao prvi puta uživo nakon 2019. godine.

Oko 190.000 posjetitelja informiralo se u izložbenom centru Messe München o inovacijama i trendovima 2.260 izlagača iz 49 zemalja. Na polovici sajma broj posjetitelja gotovo je dosegnuo razinu iz 2019. godine.

Pregledajte mapu sajma

Ključne obrađene teme za budućnost građenja na BAU 2023

1. Izazov klimatskih promjena

Temperature atmosfere i oceana stalno rastu. Glavni krivac, od početka industrijalizacije, je čovječanstvo, posebice kroz emisije stakleničkih plinova.

2. Digitalna transformacija

Građevinski sektor je usred digitalne revolucije. Odmak od analognog načina razmišljanja i organiziranja prema profesionalnom digitalnom pristupu u donošenju odluka i operacijama stvara širok raspon opcija.

3. Domovi budućnosti

Kvalitetno stanovanje koje je također pristupačno već je dugo utopija u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga, Frankfurta, Stuttgarta i Münchena. Međutim, budućnost stanovanja drugdje u Njemačkoj je neizvjesna.

4. Resursi i recikliranje

Zidovi od građevinskog šuta, izolacija od starog materijala za hlače i vijčani spojevi umjesto zavarenih šavova: na gradilištima se događa, mogli bi reći „cirkularna“ ili „zatvorena“ ekonomija“.

5. Građevinski sektor nakon korona krize

Korona je također bila tema sajma BAU. Popratni program predstavio je analize i studije slučaja kao i moguća rješenja za suočavanje s utjecajem  pandemije.

BAU konferencija korisna je ne samo za distributere građevinskih materijala, već i za trgovce, investitore i projektante.

 

Sljedeće izdanje BAU-a održat će se od 13. do 18. siječnja 2025. na izložbenom prostoru u Münchenu te se nadamo ponovnom prisustvu!

PODIJELI