Jednostavno održavanje terase uz WPC decking

Wood Polymer Composite (WPC) je mješavina drva i polimera te pravo rješenja za onoga tko želi jednostavno održavanje terase.

Koja je razlika između drvenog i WPC deckinga? Kako postaviti decking? U nastavku ćemo odgovoriti na sva pitanja!

Zašto odabrati WPC decking?

Za razliku od uobičajenih drvenih podova za terase WPC obloga se ne mora svake godine brusiti ili premazivati.

Dovoljno je u proljeće i jesen terasu oprati vrtnim šmrkom ili visokotlačnim uređajem za čišćenje. Ovakav decking se upotrebljava za vanjske obloge kao što su terase, balkoni, okolica bazena, ograde, fasade i mulovi. WPC daske su izrađene od bukovih vlakana, polietilena i manjega dijela aditiva.

Prednosti WPC deckinga

Daske imaju prirodan izgled, a zbog upotrijebljenih materijala održavanje nije potrebno. Redovitim čišćenjem daske su savršeno otporne na razvoj i rast gljivica, lišajeva i mahovina.

WPC terase odlikuju se i svojom stabilnošću oblika, pa ne može ni u kom slučaju doći do pucanja uslijed smrzavanja. Na WPC oblogama nećete se poskliznuti, čak i ako budu mokre. Daske se ne cijepaju i ne lome, raspadaju ili se razgrađuju, a nemaju iverja.

WPC decking je nešto skuplji u usporedbi s drvenim, ali kada uzmete u obzir trajanje i održavanje koje je kod drvenih obloga obavezno, cijena WPC deckinga se svakako isplati.

Kako postaviti WPC decking?

Savjetujemo da postavljanje prepustite profesionalcima jer se svakako moraju poštivati pravila polaganja. No ako se ipak odlučite sami postavljati decking, ovdje je par pravila kojih se morate pridržavati:

  1. Podloga na koju se postavlja WPC obloga mora biti čvrsta, suha i čista te u nagibu prema slivniku-odvodu oborinskih voda
  2. Razmak između WPC podkonstrukcije ne smije biti veći od 300 mm tj. 500 mm od središta šipki
  3. Pričvršćivanje WPC podne obloge isključivo se vrši pripadajućim spojnim, završnim klipsama i vijcima, koje omogućuju jednaki razmak od 10 mm između podkonstrukcija
  4. Prednji razmak dasaka mora biti minimalno 3 mm
  5. Sve WPC daske se postavljaju u istom smjeru koji je označen strelicom u utoru daske
  6. Daske WPC podne obloge moraju imati dužinski nagib od 1- 2% zbog slobodnog otjecanja oborinskih voda i eliminiranja nastajanja vodenih-vlažnih mrlja
  7. Krajnji dodir WPC podne obloge s krajnjim objektom ne smije biti manji od 20 mm
  8. Maksimalni napust WPC podne obloge preko zadnje postavljene WPC podkonstrukcije ne smije biti veći od 50 mm
  9. Ukoliko je prostor na koji se postavlja WPC decking podna obloga duži od 30 mt, obavezno se mora napraviti dilatacija na svakih 12-15 mt minimalne širine od 20 mm

Jednostavno održavanje terase uz WPC decking

Prije kupnje terase svakako je potrebno utvrditi različite želje koje se tiču dizajna, trajnosti, financijskog okvira i intenziteta održavanja. Ukoliko želite urediti svoju terasu i olakšati si čišćenje i održavanje, kontaktirajte nas putem kontakt forme, na mail drvo@jax.hr ili telefonski na 051/513-111 i pomoći ćemo Vam odabrati idealno rješenja za Vašu terasu!

 

PODIJELI