Chevron parket – bezvremenski klasik

Chevron parket, poznatiji i kao francuski vez je najpopularniji, najpoznatiji i najcjenjeniji parket koji će Vašem prostoru dati bezvremenski karakter, bez obzira je li prostor uređen moderno ili tradicionalno, minimalistički ili s puno detalja.

Zbog svoje elegancije, ekskluzivnosti i luksuznog izgleda Chevron parket je posljednjih godina sve više tražen parketni uzorak te postaje sve popularniji trend u industriji parketa.

Chevron potječe još iz 16. stoljeća kao varijacija veznog boda Point de Hongrie, a jedan od najranijih zapisa o postavljanju Chevron parketa se veže uz švedskog arhitekta Nicodermusa Tessina koji je u svom opisu dvorca Versailles 1690. godine zapisao kako je u sobi kraljičine straže parket postavljen u uzorku francuskog veza.

 

Koja je razlika između Chevron uzorka i uzorka Herringbone – maxi riblje kosti?

Kod Chevron parketa, daščice su rezane pod određenim kutom, najčešće 45° ili 60° kako bi se, prilikom postavljanja, spajale jedna s drugom u ravnu liniju tvoreći tako savršenu simetriju.

Ovakvo slaganje ima kontinuirani cik – cak uzorak te su daščice položene tako da čine savršeni uzorak koji završava u jednoj točci te se time postiže savršeni oblik slova ‘V’.

Daščice za chevron uzorak najčešće su 500-800 mm dužine i 70-140 mm širine. Debljina daščica varira od 10-15 mm.

Što se tiče završne obrade, chevron dolazi i kao lakirana i kao uljena varijanta, u raznim bojama i dekorima kao i klasama koje određuju izgled samog parketa. Može se birati između prve klase parketa koja je najčišća i treće klase koja je rustikalna.

Chevron parketi se izrađuju od različitih vrsta drva kao što su hrast, europski orah, teak, iroko, doussie…

Herringbone

Daščice za Herringbone ili maxi riblju kost se ne režu pod kutom nego imaju ravni rub koji se raspoređeno slaže u izlomljeni cik – cak uzorak čime se ne postiže savršena simetrija pa parket ostavlja dojam razbacanosti po podu.

 

Daščice za herringbone uzorak najčešće su 700-1000 mm dužine i 100-140 mm širine. Debljina daščica varira od 11-15 mm.

Kao i Chevron, i Herringbone dolazi i u lakiranoj i uljenoj varijanti, u raznim dekorima i bojama. Dostupan je i u više klasa koje određuju izgled parketa.

Herringbone se najčešće izrađuje od hrasta, no u obzir dolazi i europski orah, američki orah, teak, doussie, itd.

 

Prostorni učinak Chevron parketa

Kako u klasično opremljenom prostoru, tako i u modernom, ova vrsta parketnog poda ima linearni, geometrijski stil koji dočarava iluziju veće površine poda čime se postiže da manje prostorije izgledaju puno veće i prostranije.

Uz dobru usklađenost boja i dekora sa Chevron parketom možete postići bezvremenski efekt jer ljepota i toplina drva i Chevron uzorak nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sposobnost lakog uklapanja u prostor, osjećaj udobnosti, odvažnost i prirodni pečat su najbolje odlike ovakvog parketa i zato je Chevron parket najbolji izbor za Vaš prostor ukoliko ga želite dodatno naglasiti, istaknuti i podariti mu bezvremensku ljepotu. 

 

Trebate pomoć pri izboru parketa?

Kontaktirajte nas na drvo@jax.hr, putem kontakt forme na web stranici ili telefonski na 051/513-111051/585-140.

Ponudu provjerite ovdje.

PODIJELI