4 najčešća pitanja o fasadi

Donosimo 4 najčešća pitanja o fasadi!

  1. Koju vrstu i debljinu toplinske izolacije mi preporučate kod izvedbe fasade na obiteljskoj kući?
    Prije odabira vrste toplinske izolacije trebalo bi od strane projektanta napraviti proračun građevne fizike, utvrditi postoji li opasnost od pojave kondenzata i koja je ciljana ušteda. Na osnovu tog proračuna određuje se potrebna debljina toplinske izolacije a postojeća konstrukcija određuje vrstu iste. Najčešće korišteni toplinski izolatori su: ekstrudirani polistiren (EPS) i mineralna vuna, no postoje i druge vrste.

    Svaki izolator ima neke prednosti, dok su kod EPS-a prednosti povoljnija cijena i jednostavnija ugradnja kod mineralne vune su to povećana otpornost na požar i paropropusnost.

    Ovisno o vrsti toplinske izolacije debljina se kreće oko 10 cm duž obale te od 14-20 cm u kontinentalnom dijelu RH.

  2. Zašto je važno ugraditi certificirani fasadni sustav?
    Posebno se mora obratiti pozornost da se ugrađuje sustav  sa svim komponentama jednog proizvođača, jer na taj način se dobiva maksimalna  sigurnost, učinkovitost i dugotrajnost sustava. Murexin nudi više vrsta fasadnih sustava koji se mogu kombinirati sa svim toplinskim izolatorima. Povrh toga Murexin može sugerirati izvođače s licencom za ugradnju Murexin fasadnih sustava.
  3. Koji završni sloj staviti na fasadu?
    Završni sloj određuje karakteristika toplinskog izolatora koji se ugrađuje. Ugrađuje li se toplinski izolator EPS onda je završni sloj silikonska (preporuka za priobalje) ili akrilatna žbuka. Ukoliko je toplinski izolator mineralna vuna, završni sloj može biti silikonska (preporuka za priobalje) ili silikatna žbuka. Granulacija završne žbuke mora biti minimalne veličine zrna od 1,5mm.

    Kod veličine zrna 2mm ili više postiže se još bolja zaštita od vanjskih utjecaja (voda, led, snijeg).

  4. Pojava algi i gljivica na fasadi?
    Kod fasadnih sustava prisutna je minimalna mogućnost pojava algi i gljivica. Alge se očituju kao zelene, plave ili crvene mrlje a gljivice kao crne ili sive mrlje, te je njihova prisutnost na pročeljima isključivo estetski nedostatak a nikako funkcionalan.

Ukoliko su se pojavile alge i gljivice potrebno je fasadnu površinu očistiti od istih i zaštititi na slijedeći način:

  • a) Smanjenje upijanja vode bezbojnom impregnacijom
    U tu svrhu koriste se bezbojne silikonske impregnacije koje se nanose na suha pročelja, i to obilno, do zasićenja. Impregnirane površine u periodu sušenja potrebno je zaštititi od utjecaja kiše kako se impregnacija ne bi isprala.
  • b) Prebojavanje pročelja
    Prije svakog prebojavanja pročelje je potrebno oprati te na osušenu i čistu površinu, prema potrebi i u skladu s uputama proizvođača, nanijeti odgovarajući predpremaz. Preporuča se koristiti boju koja sadrži dodatak protiv pojave mikroorganizama (biocidno sredstvo).
    Murexin stručni tim

 

PODIJELI