Kako pripremiti bazen za sezonu?

Kako pripremiti bazen za sezonu?

Postupak i trajanje proljetnog pokretanja bazena zavisi od odabranog načina prezimljavanja i količini pažnje koju ste bazenu posvećivali tijekom zimskih mjeseci.

Za otkrivene bazene trebat će više vremena, zbog veće količine prljavštine koja zimi uđe u bazen, dok je najbrže osposobiti betonski bazen koji je prezimio potpuno ispražnjen od vode.

Pravo vrijeme za pokretanje bazena jest u ranim proljetnim mjesecima, kad su temperature još daleko od pogodnih za kupanje. U tom slučaju imate više vremena za postizanje ispravne kvalitete vode i bazen spreman za uporabu čim vrijeme to dopusti – naročito uz korištenje solarnog pokrivača i dizalice topline.

1. Otkrivanje bazena

 

Ukoliko je bazen zimu proveo prekriven zimskim pokrivačem, prvi korak u proljeće je njegovo otkrivanje.

Prije demontaže pokrivača, s njega uklonite lišće i druge nakupljene naslage, kako ne bi završile u Vašem bazenu.

Pažljivo skinite pokrivač i prije uskladištenja do jeseni, obavezno ga operite.

2. Uklanjanje lišća i prljavštine te usisavanje

Ukoliko je bazen prezimio pun vode, u ovoj fazi potrebno je s površine ukloniti sve plutajuće nečistoće mrežicom, a potom temeljito usisati dno i očetkati zidove bazena. Ako je bazen prazan, prije punjenja potrebno ga je dobro očistiti sredstvom primjerenim za tip bazena, te se preporuča nanijeti algicid na pod i stijenke bazena.

Pri rukovanju s koncentriranim sredstvima za čišćenje, obavezno koristite zaštitne rukavice.

Ne zaboravite očetkati i mlaznice (bez korištenja grubih, abrazivnih četki i/ili sredstava za čišćenje!), ukoliko ih niste ukloniti prije zime.

Često se javlja pitanje je li potrebno svake godine mijenjati bazensku vodu. Poželjna je promjena, no na mjestima gdje je to otežano, može se promijeniti svake 3 do 4 godine. To vrijedi prvenstveno za obiteljske bazene koje koristi mali broj kupača, uz uvjet korištenja zimskog pokrivača koji sprječava fotosintezu i razvoj prevelikog broja algi tijekom zime.

3. Kompletiranje cirkulacijskog sustava

Pri pokretanju bazena potrebno je montirati u strojarnicu uređaje koji su pred zimu uklonjeni (npr. pumpe, elektronički dozatori) te temeljito pregledati sve instalacije,  kako bi se osigurali da nije došlo do oštećenja uslijed vlage, smrzavanja i sl.

Prije pokretanja cirkulacije potrebno je pregledati i očistiti pumpu i filter, a svakih nekoliko sezona i promijeniti pijesak u filteru.

U ovoj fazi najbolje je pregledati i svu drugu opremu u bazenu – skimere, mlaznice, žarulje, sve bazenske atrakcije kao provjeru da tijekom zime nije došlo do oštećenja.

4. „Šok kloriranje“

Po pokretanju cirkulacije vrši se provjera i korekcija pH i „šok kloriranje“ vode.

pH vrijednost vode treba biti između 7.2 i 7.6, kako bi klor najkvalitetnije odradio sanitaciju vode.

Šok kloriranjem pomoću klor granula naglo povećavamo koncentraciju klora. Tijekom trajanja ovog postupka ne smije se kupati u bazenu! Bazen ostavite da radi najmanje 10 sati, a poželjno i duže. Kontrolirajte vrijednosti pH i koncentraciju klora. Kad se normaliziraju, bazen dozirajte algicidom, malo većom dozom od preporučene (i dalje se ne kupati!)

Preporuča se ovaj proces ponoviti nakon tjedan dana, a 24h nakon zadnjeg dodavanja algicida, bazen će biti spreman za korištenje.

 

Svu potrebnu opremu za čišćenje i pokretanje bazena pronađite u JAX centru Kukuljanovo, po promotivnim cijenama u travnju!

PODIJELI