7 savjeta za zimsko uživanje u hidromasažnoj kadi

Iako se na našem području uživanje u hidromasažnoj kadi često povezuje s ljetnom sezonom, kad krenu hladnoća i snježne pahulje svi bismo se rado utoplili u oazi hidromasažne kade.

No, prije nego navedemo naše savjete za zimsko uživanje u njima, treba napomenuti kako održavanje hidromasažnih kada zimi uvelike ovisi o lokaciji i kretanju vanjskih temperatura, te je važno dobro se posavjetovati sa stručnjacima o optimalnom načinu prezimljavanja. Ukoliko se odlučite zadržati kadu u funkciji i tijekom zime, donosimo nekoliko savjeta za Vas:

1. Promijenite vodu prije nego se temperature približe nuli

Prije početka najhladnijeg dijela zime potrebno je promijeniti vodu i temeljito očistiti kadu. S obzirom da se voda u privatnoj upotrebi mijenja otprilike jednom u tri mjeseca, ovime možete osigurati da kadu ne morate prazniti u dane kad postoji opasnost od smrzavanja vode u cijevima tijekom pražnjenja sustava, a ona Vas čeka čista i spremna za korištenje u najhladnije dane, kad je najslađe utopliti se u hidromasažnoj kadi.

2. Koristite termopokrivač

Za pojedince koje brinu gubici energije nastali uslijed velike razlike temperature vode i okoliša – provjerite svoj termopokrivač.

Većina toplinskih gubitaka događa se na površini vode, što će dobar pokrivač spriječiti.

Provjerite da pravilno prijanja te da je pričvršćen na način da se ne zadiže djelovanjem vjetra. U slučaju da padne snijeg, nježno uklonite snježni pokrivač s termopokrivača, kako biste ga zaštitili od oštećenja. Tijekom nekorištenja, uvijek pokrivati kadu, tako će pokrivač zaštititi Vašu kadu i od upadanja raznih nečistoća.

3. Redovito provjeravajte razinu i kvalitetu vode

Ukoliko razina vode padne ispod minimalne, dolazi do prestanka cirkulacije vode. Time dolazi do velike opasnosti od smrzavanja stajaće vode u kadi i u pojedinim elementima, čime se ona može trajno oštetiti – zato je važno pravovremeno dopuniti kadu. Također, redovita kontrola kvalitete vode od presudne je važnosti za sigurno uživanje u hidromasažnoj kadi.

Osim dobro balansirane vode, važno je svaka tri mjeseca promijeniti filter, a u međuvremenu ga redovito čistiti i dezinficirati.

4. Smanjite upotrebu zračne masaže

Zračne mlaznice funkcioniraju uz usis zraka iz okoliša. U slučaju niskih temperatura okoliša, takvim korištenjem značajno će se spuštati temperatura vode u kadi, što grijač neće moći adekvatno nadomjestiti. Ako ih svejedno koristite, obavezno ih pogasite van korištenja, da ne hlade vodu nepotrebno.

 

5. Energetski učinkovito korištenje

Moguće je na održiv način grijati vodu u vanjskih hidromasažnim kadama. Najefektivnije se to postiže tako da se ne mijenja ciljana temperatura vode, te grijač kontinuirano dogrijava vodu održavajući željenu temperaturu. Puno je energetski negativnije dozvoliti vodi da se ohladi te je ponovno zagrijavati prije upotrebe. Uz to, moguće je smanjiti potrebu za grijanjem tako da kadu zaštitite od vjetra, te dodatnim zaštitama stijenki ukoliko kada ima slabiju izolaciju.

Kadu bi trebalo pozicionirati na mjesto koje je najizloženije suncu, i spriječiti mogućnost da sige (s krova ili stabala) padnu i oštete kadu ili pokrivač.

6. Stavite kapu na glavu i ne močite kosu

Obavezno koristiti obuću prije ulaska i po izlasku iz Vaše kade, za zaštitu od hladnoće, ali i skliskosti podloge. Tijekom boravka u kadi nositi vunenu kapu, jer tijelo većinu topline može izgubiti kroz glavu, naročito uz mokru kosu. Također, pripremite suhi ogrtač kako biste se zaštitili od zime pri izlasku iz kade.

7. Ograničite boravak u kadi na 20 minuta

 Boravak u grijanoj vodi povećava tjelesnu temperaturu, stoga bi ga trebalo ograničiti na 20 minuta, kako se ne biste pregrijali. Uz duži ostanak, šok pri izlasku na vanjski hladan zrak može djelovati negativno na Vaš organizam. Zato budite pažljivi, po izlasku se zagrnite i čim prije uđite u grijani prostor Vašeg doma!

 

Nadamo se da će Vam ovih nekoliko savjeta olakšati i uljepšati zimsko korištenje Vaših hidromasažnih kada. Korištenje hidromasažne kade na redovitoj bazi pojačava i njen pozitivni utjecaj na zdravlje, tako da uredite Vašu vanjsku spa oazu, okupite društvo, pustite glazbu i uživajte u najhladnijim mjesecima godine!

Za dodatne informacije kontaktirajte naš odjel na bazeni@jax.hr!

PODIJELI