Kako pripremiti bazen za zimu?

Početak jeseni označava kraj sezone kupanja, kako u moru, tako i u većini privatnih bazena. Kada prestanemo s redovitim održavanjem bazena, vrijeme je da počnemo pripremati bazen za zimu.

Postoje dva tipa prezimljavanja bazena:

  • Aktivno prezimljavanje – bazen ostaje pun vode i cirkulacija se namješta na dva sata dnevno, za područja gdje se zimi temperature ne spuštaju ispod 5°C, s napomenom da je potrebno posebno paziti na bazen u slučaju da temperatura ipak dosegne 0°C.
  • Pasivno prezimljavanje – djelomično ispuštanje vode iz bazena i pokrivanje, preporučeno u slučaju da se pod normalno očekuju temperature niže od 5°C.

Ukoliko niste sigurni što Vas očekuje kroz zimu ili niste uvijek na objektu, pasivno prezimljavanje svakako je sigurnija varijanta s kojom ne možete pogriješiti.

 

Kako pripremiti bazen za zimu?

1.Ukloniti sve dodatke i opremu

Dodaci smetaju pri pokrivanju, ili bi im pak hladnoća skratila životni vijek, poput košarice skimera, stepenica, rukohvata i slično.

2. Temeljno očistiti bazen

Bazen je potrebno usisati i očistiti, te kontrolirati i podesiti pH vrijednost vode, kao i šok klorirati vodu, po potrebi. Doziranje kemikalija najbolje je učiniti nekoliko dana prije zatvaranja, kako bi se pravilno rasporedile u vodi u režimu normalne cirkulacije.

3. Očetkati stijenke bazena

Kad je voda odgovarajuće kvalitete i bazen je usisan, potrebno je očetkati stijenke bazena, kako bi se što je moguće više organske materije uklonilo iz bazena. Sve nečistoće koje ostanu u bazenu, narušavat će djelovanje kemikalija za prezimljavanje.

4. Ispustiti vodu iz bazena

U većini bazena trebalo bi razinu vode spustiti nekoliko centimetara ispod skimera.

Tako štitimo plastični skimer od negativnih utjecaja koje bi na njega imalo smrzavanje površine vode i time uzrokovano naprezanje plastike. Ukoliko ispustimo previše vode, može se dogoditi da pokrivač upadne u bazen ili da se ošteti bazenska folija. U slučaju limenih bazena može čak doći i do kolapsa stijenki bazena, koje pritišću materijal izvana, a nema opterećenja vode da uravnoteži naprezanja.

5. Ugasiti strojarnicu

Prvo se gase grijači ili dizalice topline, ukoliko ih imate, a potrebno je isprazniti vodu koja je preostala u instalacijama, otvaranjem ulaznih i izlaznih ventila. Sljedeće se na glavnom prekidaču prekida dovod električne energije pumpi, svjetlu i grijaču te sustavu automatskog doziranja (klor dozatori, elektrolize).

Također je potrebno deaktivirati/ukloniti tajmere ukoliko su ugrađeni direktno u utičnicu.

6. Ubaciti tekućinu za prezimljavanje bazena

Nakon gašenja cirkulacijskog sustava u bazen se dozira tekućina za prezimljavanje bazena. Ona je visokokvalitetni algicid i sredstvo za sprječavanje taloženja naslaga kamenca na kontaktu vodene površine i stijenke bazena. Tada se ispušta preostala vode iz instalacija, iz pumpe i filtera, a takvo „sušenje“ sustava se preporuča jer antifriz tekućine mogu nepogodno utjecati na brtvene elemente.

7. Instalirati zimski pokrivač

Postoje različite vrste pokrivača i sustavi montiranja. Više informacija potražite od naših djelatnika na odjelu bazena.

 

Napomena: Različite vrste bazena traže različite pristupe pripremi za zimu, navedene su opće smjernice, a o točnom postupku pripreme za zimu posavjetujte se sa profesionalnim osobljem koje Vam održava bazen.

 

Pregledajte našu ponudu opreme za bazene ovdje, a za dodatne preporuke te akcijske ponude, svakako nas kontaktirajte!

PODIJELI